Autofiscaliteit In 2022: Wat Verandert Er Voor Bedrijfswagens? - Adocars.be: uw betrouwbare auto opkoper thumbnail

Autofiscaliteit In 2022: Wat Verandert Er Voor Bedrijfswagens? - Adocars.be: uw betrouwbare auto opkoper

Published Jan 27, 22
6 min read

3 Op 10 Werknemers Nog Niet Klaar Voor Elektrische . - Adocars.be: uw betrouwbare auto opkoper

Deze berekening zal in de bedrijfsvoorheffing slechts worden toegepast op de voordelen van alle aard die worden toegekend vanaf 1 mei 2012.

De bovenstaande regels gelden enkel in geval een bedrijfswagen gratis ter beschikking wordt gesteld. Als je vennootschap bijvoorbeeld een vergoeding aanrekent voor het privégebruik van de wagen, dan wordt het bedrag van deze vergoeding in mindering gebracht van het voordeel van alle aard. Je zou ook voor verplaatsingen eigen aan de werkgever.

Bijvoorbeeld deop jaarbasis. En dit omdat je de kosten voor afgelegd met een eigen wagen kunt nemen in je personenbelasting. Bovendien moet je zelf opdraaien voor de . Als je bijvoorbeeld beslist om de wagen uit de vennootschap te halen en hem privé aan te kopen, moet je er zeker rekening mee houden dat je de wagen dan opnieuw moet inschrijven.

En heb je een ongeval met je privé-wagen waarbij je aansprakelijk bent, dan zal ook je stijgen. Als je een ongeval hebt met je bedrijfswagen, dan is in het slechtste geval de duurdere verzekeringspremie ten laste van de vennootschap, terwijl het voordeel van alle aard wel gelijk blijft.

Een Bedrijfswagen Leasen: De Voordelen Op Een Rijtje - Adocars.be: uw betrouwbare auto opkoper

2026 wordt een kanteljaar voor de bedrijfswagen. Vanaf dan deelt de federale regering alleen nog fiscale voordelen uit voor bedrijfswagens zonder uitstoot, met name elektrische wagens en wagens op waterstof. Werknemers met een bedrijfswagen als deel van hun loonpakket zullen hun auto op benzine of diesel dus moeten inruilen als ze dezelfde voordelen willen blijven genieten.

"Voor werknemers is het grootste obstakel duidelijk het feit dat de infrastructuur in ons land hen nog niet voldoende vertrouwen geeft in elektrisch rijden. De overheid moet een versnelling hoger schakelen om werknemers aan te moedigen om mee de omschakeling naar elektrisch te maken”.

Biedt Je Werkgever Je Een Bedrijfswagen Aan? - Adocars.be: uw betrouwbare auto opkoperIs Een Bedrijfswagen Nog Een Interessante Verloning? - Adocars.be: uw betrouwbare auto opkoper


52% van de Belgen vraagt zich af of ze in de toekomst nog een eigen auto zullen hebben. Vooral jongeren tussen 18 en 29 jaar tonen belangstelling voor alternatieve mobiliteitsoplossingen. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Profacts in opdracht van BNP Paribas Fortis. De belangstelling voor alternatieve mobiliteitsvormen, zoals deelwagens en deelfietsen, neemt duidelijk toe.

Rijden Er Straks Enkel Nog Elektrische Bedrijfswagens Rond? - Adocars.be: uw betrouwbare auto opkoperVoordeel Bedrijfswagen - De Schroeven Nog Wat Aangedraaid - Adocars.be: uw betrouwbare auto opkoper


"De rol van de auto zal misschien iets kleiner worden voor zover de wagen gecombineerd wordt met andere vervoermiddelen. Steden maken vandaag meer plaats voor voetgangers, fietsers en openbaar vervoer, en ze worden minder toegankelijk voor de auto. Als u in een stad woont, hebt u bovendien zo'n groot aanbod aan openbaar vervoer, deelauto's, deelfietsen en deelsteps dat een eigen auto wellicht niet nodig is.

Wat Is Voordeliger: Salariswagen Of Eigen Wagen? - Adocars.be: uw betrouwbare auto opkoper

"Een koppel jonge mensen kan best zonder auto. Maar als er kinderen komen, wordt alles toch een beetje ingewikkelder. En eenmaal de kinderen het huis uit zijn, worden dan weer andere vormen van mobiliteit aantrekkelijker. Een alternatief voor de aankoop van een eigen wagen is privéleasing. Voor een vast bedrag per maand huurt u een auto met een uitgebreid dienstenpakket: onderhoud, pechverhelping, verzekeringen, belastingen....

Dat systeem is fiscaal nog steeds bijzonder aantrekkelijk. Maar er bestaat een alternatief, het 'mobiliteitsbudget'. Een werknemer kan dat bedrag besteden aan andere mobiliteitsmiddelen. Een groot succes is dat mobiliteitsbudget echter nog niet. "Vandaag kan alleen wie al een bedrijfswagen heeft of ervoor in aanmerking komt, voor een mobiliteitsbudget kiezen” zegt Philippe Kahn.

U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een goedkopere wagen en de rest van uw budget gebruiken voor de leasing van een elektrische fiets of een abonnement voor openbaar vervoer." Sommige bedrijven experimenteren met een pool van bedrijfswagens die gedeeld wordt naargelang de behoeften in plaats van iedereen een eigen wagen te geven.

Slimme apps Alternatieve mobiliteitsoplossingen kunnen maar doorbreken als ze makkelijk te gebruiken zijn. Arval brengt binnenkort een slimme mobiliteitsapp voor bedrijven uit die toelaat om eenvoudig een mobiliteitsbudget te beheren en verschillende alternatieve manieren toont om een bepaald traject af te leggen. Een mentaliteitswijziging Nieuwe mobiliteit vraagt in de eerste plaats om een mentaliteitswijziging: het mag niet langer een automatisme zijn om uw eigen auto te nemen.

Biedt Je Werkgever Je Een Bedrijfswagen Aan? - Adocars.be: uw betrouwbare auto opkoper

Maar vandaag bestaan er wel comfortabele, snelle en handige alternatieven. Over Ask Your Bank Als Positive Bankers wil BNP Paribas Fortis u helpen een beter inzicht te krijgen in uw geldzaken. Daarom vroegen we aan meer dan 1. 000 Belgen welke vragen en bezorgdheden ze hebben. Met de serie Ask Your Bank bieden we een antwoord in duidelijke taal.

Duurzaam Alternatief Bedrijfswagen Krijgt Zegen Parlement - Adocars.be: uw betrouwbare auto opkoperAutofiscaliteit In 2022: Wat Verandert Er Voor Bedrijfswagens? - Adocars.be: uw betrouwbare auto opkoper


Tot slot zal de fiscale aftrekbaarheid van de kosten m. b.t. aankopen, leasing- of huurcontracten van bedrijfswagens met een CO2-uitstoot die plaatsvinden vanaf 1 januari 2026 nihil zijn. Wellicht zit u met heel wat vragen. We zetten vaak gestelde vragen én antwoorden graag voor u op een rijtje! Ja, best wel.

Deze methodiek blijft ongewijzigd. De uitkomst van de berekening van het VAA kan evenwel nooit lager zijn dan het minimum. Dat bedraagt 1. 370,00 euro per jaar (inkomstenjaar 2021, aanslagjaar 2022). Investeert u in een niet-elektrische wagen? Dan ligt het VAA al snel 15 tot 30% hoger in vergelijking met het VAA van een elektrisch voertuig met dezelfde cataloguswaarde.

Op heden is de cataloguswaarde van een elektrische wagen meestal hoger, waardoor het VAA mogelijk in dezelfde lijn of hoger ligt dan het VAA voor een voertuig met een traditionele brandstofmotor. Aangezien verwacht wordt dat de cataloguswaarde van elektrische wagens stelselmatig zal afnemen, zal het VAA in de toekomst evenwel gunstig evolueren voor de gebruikers van een elektrisch voertuig.

Bedrijfswagens: Alles Over De Fiscaliteit In 2022 - Adocars.be: uw betrouwbare auto opkoper

Nagenoeg elk merk springt mee op de kar van elektrificatie. Verschillende merken claimen dat ze weldra van elk model een hybride- of 100% elektrische versie zullen afleveren. Goed om te weten: bedrijfswagens maken in totaal meer dan de helft van alle verkochte nieuwe wagens in België uit. De aankoopprijs ligt vaak wat hoger, maar in de nabije toekomst neemt het verschil waarschijnlijk verder af door de wijzigende focus van autoconstructeurs.

Als zelfstandige in bijberoep wordt je belast op je loon als loontrekkende én je inkomsten uit je bijberoep. Mogelijk kom je daardoor in een hogere belastingschijf terecht, wat je zuur kan opbreken. De aankoop van een nieuwe wagen is dan interessant omdat je deze fiscaal kunt aftrekken. Omdat je je wagen als bijberoeper ook gebruikt om op je hoofdberoep te geraken én voor privédoeleinden, hangt de fiscale aftrekbaarheid van de auto- en brandstofkosten als zelfstandige in bijberoep af van de invulling die je aan je bijberoep geeft.

Wat Als Ik Geen Elektrische Wagen Wil? - Adocars.be: uw betrouwbare auto opkoperHoe Interessant Is Een Bedrijfswagen Voor Een Werkgever ... - Adocars.be: uw betrouwbare auto opkoper


Voor privéverplaatsingen mag je uiteraard niets inbrengen. Wil je je wagen meer fiscaal aftrekken? Probeer dan via een kilometerregistratie aan de fiscus aan te tonen hoeveel kilometer je aflegde in het kader van je bijberoep. Als je nog een andere wagen bezit of met een bedrijfswagen van je werkgever rijdt, is het handiger te verantwoorden dat je je wagen voor bijberoep niet gebruikt voor privédoeleinden.

Functionele cookies Functionele cookies zijn noodzakelijk voor de goede werking van onze site. Ze onthouden bijvoorbeeld uw taalvoorkeur en laten u toe om door de pagina’s van de site te navigeren en toegang te krijgen tot bepaalde beveiligde gebieden van de site. U kunt deze niet weigeren als u onze site wilt bezoeken.